Historie

De voorloper van het dorp Nieuwvliet was het dorp Sinte Pier of Sint Pieter, dat ook wel Oud-Nieuwvliet wordt genoemd. Het oude dorp Sinte Pier lag ruim kilometer westelijker dan het huidige dorp Nieuwvliet. Het werd in 1527 gesticht door Jan Adornis, een befaamde polderindijker, zakenman en politicus uit Brugge. Sinte Pier lag in een polder die Adornis had laten aanleggen in Het Zwarte Gat (een zeearm tussen de toenmalige eilanden van Cadzand en Groede).

Die inpoldering was allerminst een groot succes. Al na een paar jaar (in 1530) verloren de dijken de strijd van het water en werd het dorp overspoeld door de Sint-Felixvloed. Daarna duurde het enige jaren om de dijken en het dorp weer op te bouwen. Vervolgens viel het dorp enige decennia later wederom ten prooi aan vernietiging. Ditmaal was het echter geen stormvloed, maar een leger (van Brugse soldaten) dat het dorp verwoestte tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

'Groote Sint Annapolder'

In 1602 werd de 'Groote Sint Annapolder' ingedijkt. Dit was nabij de plek waar het verwoeste dorp Sinte Pier had gelegen. In deze polder werd een nieuw dorp gebouwd, als vervanging voor het oude Sinte Pier. Dit nieuwe dorp kreeg de naam Nieuwvliet.
Daarnaast werd er in de polder ook een 'Schans' (verdedigingswerk) gebouwd door de Spaanse troepen. Die schans kreeg als naam 'Sinte Pier'. Enkele jaren later werden zowel die 'Schans' als het dorp Nieuwvliet veroverd door het 'Staatse leger' (de Nederlandse troepen van Prins Maurits).

Sinte Pier blijft voortleven

De naam van het verdwenen dorp Sinte Pier (wat tegelijk ook de naam was van de beschermheilige van dit gebied), bleef daarna altijd in Nieuwvliet voortleven. Het werd officieel de benaming voor het deel van het nieuwe dorp, waar de doopsgezinden woonden. Daarnaast bleef men in de volksmond de naam 'Sinte Pier' ook nog vaak gebruiken als alternatieve benaming voor gehele nieuwe dorp Nieuwvliet. Ook in de 21e eeuw zijn er nog steeds veel mensen in Zeeuws-Vlaanderen die dit dorp niet Nieuwvliet maar Sinte Pier noemen. De inwoners van Nieuwvliet noemt men ook wel Sintepiere. In Nieuwvliet worden nog elke zomer de Sinte Pierse Feesten gevierd, ook is er in het dorp vaan Sint Pieterstraat en zijn er zowel een bungalowpark als een strandpaviljoen die de naam Saint-Pierre dragen.

Oorsprong van de naam Nieuwvliet

De naam Sinte-Pier was afgeleid van het feit dat monniken van de Sint Pieters Abdij uit Gent in de Middeleeuwen al zeer actief waren bij de inpolderingen in deze streek. Zij zorgden ervoor dat Sint Pieter, oftewel Sinte Pier, de beschermheilige van de streek werd. Nieuwvliet was de naam van het gebied waarin eerst het dorp Sinte Pier en later het dorp Nieuwvliet werd gesticht. Dat gebied was een zogenaamde 'Heerlijkheid' (hetgeen betekent: bezit van een heer; een Heerlijkheid was een middeleeuwse bestuursvorm). De naam 'Nieuwvliet' was betekende dat het een 'Nieuw ingepolderd land' was.

Informatie over Nieuwvliet

Nieuwvliet is een klein dorp. Anno 2010 telde het dorp slechts 459 inwoners. In de zomer wordt dit aantal echter vele malen verveelvoudigd, door de vele toeristen die toestromen naar Nieuwvliet en Nieuwvliet-Bad. In het verleden was er een eigen gemeente genaamd Nieuwvliet, doch die gemeente was dusdanig klein dat men in die tijd vaak geen eigen burgemeester had, maar de burgemeester deelde met Groede. Later is Nieuwvliet een onderdeel geworden van de gemeente Sluis.

Ligging van Nieuwvliet: toeristische tips

Het dorp Nieuwvliet heeft een prachtige ligging, die veel uiteenlopende mogelijkheden biedt aan vakantiegangers. Natuurlijk ligt het vooral vlakbij prachtige stranden, maar daarnaast ligt het ook vlakbij mooie natuurgebieden (zoals de Verdronken Zwarte Polder en Het Zwin), doch ook nabij echte winkelsteden (zoals Sluis), of pittoreske plaatsen die historisch zeer interessant zijn (tips op dat gebied zijn onder meer: Sint Anna ter Muiden, Retranchement en wederom Sluis). Ook een grote stad als het Belgische Brugge ligt niet ver van Nieuwvliet. Er zijn kortom ongelofelijk veel toeristische mogelijkheden voor een dagje-uit vanaf Nieuwvliet.

Nieuwvliet-Bad

Net als bijvoorbeeld Cadzand (met Cazand-bad) en Groede (met Groede-bad), heeft ook Nieuwvliet officieel een eigen badplaats, namelijk Nieuwvliet-Bad, dat circa 2,5 kilometer westelijker dan Nieuwvliet ligt, tegen de duinen aan. Nieuwvliet-Bad is overigens wat minder een 'echte plaats' dan Cadzand-Bad. Nieuwvliet-Bad is vooral een verzamelnaam van een reeks campings, bungalowparken, enzovoort.

Toeristische Bezienswaardigheden

Tot de toeristische bezienswaardigheden van Nieuwvliet behoren het Museum de Karekasse (aan de dorpsstraat van Nieuwvliet, dit museum gaat over de klederdracht van Cadzand), de Protestante Kerk, de Molen van Nieuwvliet en de (voormalige) Molen Luteyn. Een andere, mooie bezienswaardigheid is de Verdronken Zwarte Polder.

Verdronken Zwarte Polder

Het prachtige natuurgebied 'de Verdronken Zwarte Polder' ligt nabij Nieuwvliet-Bad. Dit gebied is een zogenaamde 'slufter', oftewel een getijdengebied dat achter de duinen ligt, maar waar tijdens springtij, via een sleuf, zout water komt. Deze specifieke omstandigheden zorgen voor een zeer fascinerende flora en fauna in dit gebied. Anders 'slufters’ in de lage landen zijn onder meer Het Zwin (bij de zee tussen Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen), de Slufter op Texel en het natuurreservaat De Westhoek in de Panne.

De Verdronken Zwarte Polder bij Nieuwvliet is ontstaan in 1802, als gevolg van een overstroming van de Zwarte Polder (die in 1623 was aangelegd). Na deze overstroming is slechts een deel van het gebied opnieuw totaal ingepolderd en weer bruikbaar gemaakt voor landbouw (dit is het gebied waar bijvoorbeeld tegenwoordig de camping de Zwarte Polder ligt). Het andere deel van het gebied is uitgegroeid tot een prachtig, maar klein natuurgebied, waarin men een mooie wandeling kan maken.